Köpeklerde Parvovirüs
.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 
Köpeklerde Parvovirüs
 
Köpeklerde Parvovirüs
parvovirüs nedir?
Canine parvovirus (CPV) enfeksiyonu veya parvo, ilk olarak 1978'de köpeklerde ortaya çıkan nispeten yeni bir hastalıktır. Hastalığın ciddiyeti ve köpek popülasyonunda hızlı yayılması nedeniyle, CPV halkın büyük ilgisini çekmiştir. Bu hastalığa neden olan virüs, kedi panleukopenisine (feline distemper) benzer; iki hastalık neredeyse aynıdır. Köpek virüsünün, kedi virüsünün bir mutasyonu olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu hiçbir zaman bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. En önemli köpek parvovirüs suşları CPV-2, CPV-2a, CPV-2b ve CPV-2c'dir; hepsi aynı hastalığa neden olur ve aşılar tüm suşlara karşı koruma sağlar. CPV-2 ve CPV-2c en şiddetli hastalık ile ilişkilidir. Neyse ki, parvovirüs için teşhis testleri virüsün tüm suşlarını tespit edecektir. Bir köpeğe parvovirüs nasıl bulaşır? Virüsün birincil kaynağı, enfekte köpeklerin dışkısıdır. Virüs, klinik belirtiler gelişmeden hemen önce dışkıyla yayılmaya başlar ve klinik belirtiler düzeldikten sonra yaklaşık on dört gün boyunca yayılma devam eder. Duyarlı köpekler virüsü yutarak enfekte olurlar. Yuttuktan sonra virüs bademciklere veya lenf düğümlerine girer ve burada lenfositleri (bir tür beyaz kan hücresi) işgal eder ve daha sonra onu kan dolaşımında vücudun birçok bölgesine, özellikle de kemik iliğine ve bağırsak astarına taşır. Diğer virüslerin çoğundan farklı olarak CPV çevrede kararlıdır ve ısıya, deterjanlara, alkole ve birçok dezenfektana karşı dirençlidir. 1:30 çamaşır suyu solüsyonu enfektif virüsü yok edecektir. Enfektif CPV, oda sıcaklığında üç ay sonra bile köpek dışkısıyla kontamine olmuş yüzeylerden geri kazanılmıştır.
Diğer virüslerin çoğunun aksine, CPV çevrede kararlıdır ve ısıya, deterjanlara, alkole ve birçok dezenfektana karşı dirençlidir."
Çevresel stabilitesi nedeniyle virüs, enfekte köpeklerin saçları veya ayakları veya enfekte dışkı ile kontamine olmuş ayakkabılar, giysiler ve diğer nesneler yoluyla kolayca bulaşır. Virüsün yayılması için köpekler arasında doğrudan temas gerekli değildir. Klinik belirtiler gösteren virüs bulaşmış köpekler genellikle maruz kaldıktan sonraki üç ila yedi gün içinde hastalanırlar.
 
Parvovirüsün klinik belirtileri nelerdir?
CPV hastalığının klinik belirtileri değişebilir ancak genellikle şiddetli kusma ve ishali içerir. İshal genellikle güçlü bir kokuya sahiptir, çok miktarda mukus içerebilir ve kan içerebilir veya içermeyebilir. Ek olarak, etkilenen köpekler genellikle iştahsızlık, belirgin halsizlik ve depresyon ve ateş gösterir. Birçok köpeğin her klinik belirtiyi göstermeyebileceğini, ancak kusma ve ishalin en yaygın ve tutarlı belirtiler olduğunu not etmek önemlidir; kusma genellikle önce başlar.
 
Parvo her yaştan köpeği etkileyebilir ancak en yaygın olarak bir yaşından küçük aşılanmamış köpeklerde görülür. Beş aylıktan küçük yavru köpekler genellikle en ciddi şekilde etkilenir ve tedavisi zordur. Şiddetli kusma veya ishal gösteren aşılanmamış köpek yavruları CPV için test edilmelidir.
 
Parvovirüs nasıl teşhis edilir?
CPV enfeksiyonunun klinik belirtileri, kusma ve ishale neden olan diğer birçok hastalığı taklit edebilir; sonuç olarak, CPV'yi teşhis etmek genellikle veteriner için zordur. CPV enfeksiyonunun pozitif olarak doğrulanması, dışkıda virüs veya virüs antijeninin gösterilmesini veya kan serumunda anti-CPV antikorlarının saptanmasını gerektirir.
 
CPV için bu hastalığı tarayacak basit bir klinik içi test vardır. Nadiren, bir köpekte parvovirüs bulunur, ancak dışkıda virüs testi negatif olur. Neyse ki, bu nadir görülen bir durumdur. Kesin olmayan bir teşhis genellikle azalan beyaz kan hücresi sayısına (lökopeni) ve klinik belirtilere dayanır. Daha fazla doğrulama gerekirse, ek testler için bir veteriner laboratuvarına dışkı veya kan gönderilebilir. Lökopeninin olmaması, köpeğin CPV enfeksiyonu olmadığı anlamına gelmez. Klinik olarak hasta olan bazı köpeklerin beyaz küre sayısı düşük olmayabilir.
 
Parvovirüs nasıl tedavi edilir?
Köpeğe bulaştıktan sonra virüsü öldürecek bir tedavi yoktur. Ancak virüs doğrudan ölüme neden olmuyor; bunun yerine bağırsak yolunun astarının kaybına neden olur ve beyaz kan hücresi sayılarını etkileyerek bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağırsak hasarı şiddetli dehidrasyon (su kaybı), elektrolit (sodyum ve potasyum) dengesizlikleri ve kan dolaşımında enfeksiyon (septisemi) ile sonuçlanır. Septisemi, normalde bağırsak yolunda yaşayan bakteriler kan dolaşımına girebildiğinde ortaya çıkar; septisemi gelişirse, köpeğin ölme olasılığı daha yüksektir.
 
"Tedavide ilk adım, dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerini düzeltmektir."
Tedavide ilk adım dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerinin düzeltilmesidir. Bu, elektrolit içeren intravenöz sıvıların uygulanmasını gerektirir. Şiddetli vakalarda, plazma transfüzyonları verilebilir. Septisemiyi önlemek veya kontrol altına almak için antibiyotikler ve antiinflamatuar ilaçlar verilir. Bulantı önleyici ilaçlar, sorunları devam ettiren kusmayı engellemek için kullanılır. Şu anda araştırılmakta olan daha yeni tedaviler arasında Tamiflu® gibi anti-viral ilaçlar ve sağlıklı köpeklerden fekal transplantasyon yer alır.
 
prognoz nedir?
CPV enfeksiyonu olan köpeklerin çoğu, agresif tedavi kullanılırsa ve tedaviye ciddi septisemi ve dehidrasyon meydana gelmeden önce başlanırsa iyileşir. Tam olarak anlaşılamayan nedenlerden dolayı bazı ırklar, özellikle Rottweiler, Doberman Pinscher, Labrador retriever, American Staffordshire teriyeri ve Arktik kızak ırkları, diğer ırklara göre çok daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir. Çoğu durumda, tedavinin üçüncü veya dördüncü gününde iyileşmeyen yavruların prognozu kötüdür.
 
Parvovirüs önlenebilir mi?
Aşılama, köpeğinizi CPV enfeksiyonuna karşı korumanın en iyi yöntemidir. Yavru köpekler, çok ajanlı aşı serilerinin bir parçası olarak bir parvovirüs aşısı alırlar. 8, 12 ve 16 haftalıkken verilmesi tavsiye edilir. Bazı yüksek riskli durumlarda, veteriner hekimler aşıyı iki haftalık aralıklarla verecek ve 18 ila 22 haftalıkken ek bir rapel uygulanacaktır. İlk aşılama serisinden sonra, düzenli olarak rapel gerekli olacaktır. Onaylanmış üç yıllık bir parvovirüs aşısı kullanılırsa, bir sonraki rapel aşı rutin olarak üç yıl içinde uygulanacaktır.
 
"Aşı, köpeğinizi CPV enfeksiyonuna karşı korumanın en iyi yöntemidir."
Yüksek düzeyde maruz kalma durumlarındaki köpekler (örn. kulübeler, köpek gösterileri, saha denemeleri vb.) her yıl bir güçlendirici ile daha iyi korunabilir. Damızlık köpekler, üremeden önce parvo aşıları konusunda güncel olmalıdır; ancak hamile dişiler, yavrulara daha yüksek seviyelerde koruyucu antikorlar aktarmak için yavrulamadan bir hafta önce bir parvovirüs aşısı ile aşılanabilirler. Siz ve veterineriniz, evcil hayvanınızın yaşam tarzına en uygun aşılama programına karar vermelisiniz.
 
Ortamdaki virüsü öldürmenin bir yolu var mı?
CPV'nin ortamdaki stabilitesi, kirlenmiş alanların uygun şekilde dezenfekte edilmesini gerekli kılar. Bir galon suda (133 ml: 4 litre) 3/4 fincan klorlu ağartıcı çözeltisi, yiyecek ve su kaplarını ve diğer kontamine olmuş nesneleri dezenfekte edecektir. Klorlu ağartıcı kullanılmalıdır çünkü çoğu dezenfektan, virüslere karşı etkili olduğu iddia edilenler bile köpek parvovirüsünü öldürmez.
 
Parvovirüs kedilerim veya benim için bir sağlık riski oluşturur mu?
Şu anda, CPV'nin kedilere veya insanlara bulaşabileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.
 




:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 456
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 7 / 1 / 1397
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی